Wednesday, December 9, 2009

Ανακαλύπτουμε τις Ασιατικές Φιλοσοφίες

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο κάνουν αίσθηση στη Δύση οι ανατολικές φιλοσοφίες και ο τρόπος σκέψεις των ασιατικών λαών. Όλο και περισσότεροι διακοσμούν το σπίτι τους με βάση το φενγκ σούι ενώ πολλοί από μας ασχολούνται με γιόγκα και τάε μπονγκ. Έχουν όλα αυτά όμως μια επιστημονική βάση ή είναι απλά κάποια όμορφα χόμπι χωρίς νόημα;

Τελευταίες έρευνες απ’ το πανεπιστήμιο του Μοντεβιδέο έδειξαν ότι οι ανατολικές απόψεις περί ζεν, φενγκ σούι, τάο, μπο, τσι, κάτο, μάο, βέσι, μέσι, λιου κανγ, βατος λόκος φορέβερ, ζοάο πίντο κλπ. έχουν βάση τα μαθηματικά και τη φυσική. Κινέζοι, Ιάπωνες, Θιβετιανοί και Ινδοί φιλόσοφοι είχαν βασίσει τις θεωρίες αυτές σε πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις που δυστυχώς με το πέρασμα των αιώνων έχουν χαθεί.. Ο μεγαλύτερος Βιετναμέζος φιλόσοφος, ο Λανγ-τσάι Πάνκα, είχε γράψει ένα κείμενο σε περγαμηνή 4 χλμ. που με πολύπλοκα μαθηματικά εξηγούσε πως γίνεται ο άνθρωπος να ζήσει για πάντα. Ο Θιβετιανός μοναχός Λαμάι Τσανγκ είχε περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια το σύμπαν και τα άστρα στα έργα του, ενώ 1.500 χρόνια πριν τον Αϊνστάιν είχε διατυπώσει θεωρία παρόμοια με τη θεωρία της σχετικότητας. Αρχαίες πλάκες απ’ την Καμπότζη μιλούσαν για τη θεωρία των χορδών ενώ υπάρχουν θρύλοι στην Ταϊλάνδη για αρχαίους επιστήμονες που μπορούσαν να ταξιδέψουν σε άλλες διαστάσεις.

Κι ενώ τα έργα αυτά έχουν χαθεί, υπάρχουν τα αποτελέσματα τους απ’ τα οποία μπορούμε να επωφεληθούμε όλοι. Έρευνες απ’ την Αυστρία έδειξαν ότι 9 στα 10 παιδιά που ασχολούνται με κινεζικές πολεμικές τέχνες αναπτύσσουν ανοσία στο λουμπάγκο και την πανούκλα, ενώ το 94,51% των σπιτιών που είναι διακοσμημένα με φενγκ σούι έχουν 54,12% περισσότερη θετική ενέργεια. Επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι η γιόγκα κάνει πολύ καλό στα αιμοφόρα αγγεία και τις κόρες των ματιών, διώχνοντας το άγχος, την πίεση και τη χόβολη. Επιπλέον, σε πολλές χώρες, όποιος έχει καλό τσι γίνεται τουλάχιστον βασιλιάς.

Μήπως τελικά πρέπει όλες αυτές οι ασιατικές φιλοσοφίες να διδάσκονται στα σχολεία; Μήπως πρέπει οι επιστήμονες αντί να ψάχνουν για κάτι νέο, να ψάχνουν τα αρχαία αυτά έργα; Η εποχή του Υδροχόου πλησιάζει και οι παλιές και ξεχασμένες γνώσεις δείχνουν το δρόμο, oh yeah.

No comments:

Post a Comment